Betűméret: A A A

Oktatás

Klinikánkon több mint 125 éve folyik gyógyítás. Hazánkban itt történt először klinikai célú citogenetikai vizsgálat, és itt alakult meg az országos gyermek-leukémiai és onkológiai hálózat. Az általános csecsemő- és gyermekosztályokon belül a korszerű igényeknek megfelelően fokozatosan önállósultak a betegellátás egyes speciális területei, a klinika hagyományos profiljai molekuláris genetikai (DNS diagnosztikai) laboratóriummal egészültek ki.

A klinika korábbi igazgatói: Petényi Géza 1946–1965, Kerpel-Fronius Ödön 1967–1976, Schuler Dezső 1976–1994, Fekete György 1994–2009, Szabó András 2009-2018.

A klinika ágyszáma 134. Gyógyító tevékenységünket számos szakterületen végezzük: endokrinológia, fül-orr- gégészet, gasztroenterológia, haematológia-onkológia, intenzív, kardiológia, immunológia/nefrológia/reumatológia, oszteológia, neurológia, pulmonológia, sebészet, hypertonia és anyagcsere-betegségek. A betegek gyógyítását gyermekpszichológus és pedagógus munkacsoport segíti.

A fekvőbeteg-osztályok színvonalas terápiás hátteret biztosítanak a klinika jelentős ambuláns betegforgalmának, egyes specialitások szervezett magyarországi központjai a klinikán működnek. A diagnosztikus tevékenységet speciális laboratóriumi háttér segíti: kémiai, hematológiai, bakteriológiai labor, röntgen, ultrahang, echocardiographiai laboratórium, EEG-vizsgáló, a genetikai tanácsadó rendeléssel együttmûködő citogenetikai és molekuláris genetikai laboratórium.

A klinikán történik az ÁOK V. évfolyamos hallgatók felének, és a FOK V. évfolyamos hallgatóinak elméleti és gyakorlati képzése gyermekgyógyászatból, beleértve az idegen nyelvű (angol, német) hallgatók oktatását. A klinikai munka tantárgy keretében klinikánk fogad alsóbb évfolyamos hallgatókat az ÁOK-ról. Ehhez hasonlóan, az idegen nyelvű oktatás során I. és II. éves hallgatók is látogatják klinikánkat.

Kötelezően választható fakultációs program egy, illetve két féléves oktatással a klinikai genetika a gyermekkori neurológia, gyermek onkológia, az érelmeszesedés megelőzése gyermekkorban.

A speciális területeken dolgozó orvosok jelentős részének tudományos minősítése van, a hazai tudományos életben elismertek, és sokan hazai és nemzetközi társaságok tisztségviselői. A rendszeres tudományos konferenciák hasznosak a klinika vonzáskörzetében dolgozó gyermekgyógyászok számára.

Kutatási területek/TDK Témák :

D-vitamin hiány és következményeinek vizsgálata, D-vitamin anyagcsere vizsgálata gyermekbetegségekben, Malignus és nem malignus hematológiai betegségek a gyermekkorban, A gyermekkori leukémiás és tumoros betegségek kezelése, késői szövődményeinek vizsgálata, Célzott molekuláris terápia a hemato-onkológiában, Géndiagnosztikai eljárások alkalmazása a gyermekgyógyászati gyakorlatban : A növekedés és csontmineralizáció zavarainak endokrin háttere,     A nemi differenciálódást, növekedést és serdülést befolyásoló tényezők, A szöveti glükóz-szenzor alkalmazása gyermekkori diabetesben, Az anti-Müllercső-hormon meghatározás diagnosztikus haszna gyermekkorban, Autóimmun eredetű gyermekgyógyászati kórképek, Az agyfejlődés vizsgálata klinikai elektrofiziológiai módszerekkel ép és kóros állapotokban, Neuropszichológiai vizsgálatok izomdystrophiákban, Klinikai vizsgálatok és állapotfelmérés bizonyos izombetegségekben, Táplálkozással összefüggő betegségek vizsgálata, testösszetétel változás különböző gyermekbetegségekben, A gyermekkori asthma modern kezelése, Malignus betegségek pulmonális szövődményei gyermekkorban, Obesitas és pulmonológiai kórképek, Az esszenciális hypertonia serdülőkben (arteriográfiás vizsgálatok), A microvesiculák szerepe a metabólikus syndrómában és a juvenilis idiopathiás arthritisben.

MEGHIRDETETT PhD-TÉMÁK · A D-vitamin-hiány epigenetikai szerepe a krónikus betegségek kialakulásában· Cyto­genetikai vizsgálatok leukaemiában · Géndiagnosztikai eljárások a klinikai gyermekgyógyászati gyakorlatban · Mo­lekuláris genetikai diagnosztika gyermekgyógyászati kórképekben · Gyermekkori neurológiai szindrómák kutatása · Az epilepszia neuropatológiája · Az individualizált kezelés lehetőségei gyermekkori malignitásokban · Gyermek­onkológiai kutatások.