Betűméret: A A A

Sebészet

Osztályvezető orvos: 
Dr. Jenővári Zoltán egyetemi tanársegéd

Orvosi team:
Dr. Bűdi Tamás – PhD. klinikai szakorvos
Dr. Prokopp Tamás – klinikai szakorvos
Dr. Sükösd Zita – klinikai szakorvos
Dr. Varga Alexandra – szakorvosjelölt

Osztályvezető főnővér:
Vígh Zoltánné, Gyöngyi 

Osztályon dolgozó nővérek:
Borosné Bazsik Mária
Fontos Andrásné
Károly Anikó
Kovácsné S. Mónika
Mihucza Mónika
Pörösné Papp Csilla

A Sebészeti Osztály tevékenysége elválaszthatatlan a Klinika egészének működésétől. Már közvetlen a Klinika megalapítása után, 1890-ben önálló sebészeti pavilon kialakítására került sor, majd többszöri átépítés után a Tűzoltó utca 9-es épületben jött létre a manuális részleg, Sebészeti és Gégészeti Osztállyal, modern műtővel, Intenzív Osztállyal, Perinatális Intenzív Centrummal, Gasztroenterológiával. A 1970-es és 80-as években itt működött az országban egyedülállóan gyermek szívsebészet.

1989-ben adták át az ambulancia épületét, ezt követően a járó és fekvőbeteg ellátás térben is megfelelően különvált. Ezzel egy időben került sor szervezetileg a központi műtő kialakítására is.

A Klinika sebészeti profilja erősen kötődik a gyermekgyógyászati profilokhoz. Elsődleges feladatunk a Klinika betegeinek sebészeti kezelése, ennek megfelelően az általános sebészeti beavatkozásokon túl endokrinológiai-, onkológiai betegek, ill. ér eredetű fejlődési rendellenességek (haemangioma, lymphangioma, vénás malformáció, stb.) sebészeti ellátását végezzük. Továbbá feladatunk a gyermeksebészet oktatása egyetemi és posztgradualis szinten, illetve tudományos munka végzése. Kutatásaink az interszexualitás sebészi kezelésére, a minimál-invazív sebészet, a laparoscopia legújabb irányaira, valamint a daganatos gyermekek műtéti ellátásában jelentkező műtéttechnikai kérdésekre fókuszálnak.

A műtő felszerelése folyamatos megújuláson megy keresztül, köszönhetően elsősorban az adományoknak, melyek Klinikánk alapítványain keresztül cégektől, civilektől érkezik.

Jelenleg a műtő felszereltsége az ország legjobbjai között van, két korszerű műtőasztal, plazma-sterilizáló készülék, röntgen-átvilágító, ultrahang, ultrascision, ligasure illetve laparoscopos eszközök, gyermek- és csecsemő endoscopok, colonoscopok, rectoscopok, cystoscopok, állnak rendelkezésre. Az érrendellenességek kezelésére korszerű lézerkészüléket tudunk használni. A műtétek sterilitását nagyteljesítményű központi, steril klíma, hőlégsterilizáló, modern plazmasterilizáló berendezés teszi lehetővé.

A Sebészeti Osztályunkon 10 működő ágy van a sebészeti betegeink részére. 2016-ban több mint ezer műtétet végeztünk, melynek jelentős része onkológiai beavatkozás volt, de nagy számban végzünk általános gyermeksebészeti, urológiai, sürgősségi, endokrinológiai, érsebészeti, plasztikai műtéteket is.

Heti egy alkalommal, kedden a fővárosi ügyeleti beosztás szerint Észak- és Dél-Pest régióra akut gyermeksebészeti és 1 év alatti gyermekek traumatológiai ügyeletét biztosítjuk.

A sebészeti osztályokon stabil és megbízható nővérgárda teljesít szolgálatot.

Külföldi személyes és szakmai kapcsolataink a következők: Glasgow, Royal Hospital for Sick Children; London, Great Ormond Street Hospital;  New York, Long Island Jewish Hospital; Cincinnati Children’s Medical Center; Eberswalde, Werner Forssmann Krankenhaus; Department of Surgery and Urology for Children and Adolescents Medical University of Gdansk, de több más európai és tengerentúli osztállyal, gyermeksebésszel tartunk baráti, illetve szakmai kapcsolatot.

 

 

Alapítványunk:

Segítsetek Gyógyítani Alapítvány

Adószám: 19674368-1-43

Számlaszámunk: 11705008-20422251

www.segitsetekgyogyitani.hu